Mnozí se ptají po skvělé náhražce těstovin. Proč by vůbec někdo chtěl zaměňovat těstoviny? Někomu nemusí dobře sednout v žaludku, může mít žaludeční obtíže nebo je zkrátka alergický na lepek. Někomu je po nich těžko ještě dva dny. Takže přesně tohle může jednoho dovést k závěru, že je třeba těstoviny obměnit, aniž bychom samotné jídlo – jako špagety – úplně zatratili. Samozřejmě, možností máme na vybranou. Kromě těch tradičních nudlí z mouky existuje celá řada alternativ – nesedí nám obilí? Šup tam rýžové těstoviny. Nesedí nám ani to? Tak zkusíme těstoviny z luštěnin nebo jiné. Pokud ale hledáme daleko dostupnější alternativu, kterou máme tak do pěti minut hotovou i bez vaření, proč nešáhneme po tom, co najdeme v každém obchodě za dvacku? Znovu jste se přesvědčili, že články https://www.onlinechlap.cz/gastronomie/ jsou prostě jinde.
Cuketa je zázračná zelenina, která si pomalu razí cestu do českých domácností. A právě na přípravu těstovin je naprosto ideální – bez vajíček, bez lepku a bez ničeho. Nemusíte je ani vařit!
1) Vypocené těstoviny k omáčkám či k masu = nastrouháte cuketu (i se slupkou – umytou!) na špagety. Můžete mít speciální škrabku na takové dělání špaget nebo si můžete prostě jen vzít tu normální škrabku a pak to pěkně rozříznout nožem na nudle. Do misky s tím a potom vypotit se solí, dokud nepustí vodu – tu vylijte či použijte na zředění omáčky a je to.
2) Nepocené čerstvé těstoviny k omáčkám i do salátů = stačí ostrouhat, jak je popsáno výše, a máte to. Dávejte pozor! Hodí se spíše do studené kuchyně, při styku s teplými omáčkami a masem mohou takové cuketové těstoviny pustit vodu.
3) Orestované cuketové špagety = stačí ostrouhané na nudle hodit na pánev a 2-3 minutky orestovat.
4) Cuketový maglajz = nudle necháte na pánvi déle, pustí vodu asi po 5 minutách na přímém ohni, i dříve. Stačí je tam podržet déle, než se vypaří voda. Můžete pak takto tepelně upraveno podávat třeba k masu, steaku nebo řízečkům s nadrceným česnekem a nějakým olivovým olejem.