Zvířecí mistři maskování

Krycí zbarvení pomáhá zvířatům přežít, a to jak případným kořistem, tak lovcům. Kořisti mají díky ochrannému zbarvení šanci šelmě uniknout a naopak predátoři se díky „zneviditelnění“ mohou přiblížit na co nejkratší vzdálenost ke své potencionální kořisti.
zebry v přírodě
Velké kočkovité šelmy mají pestrou kresbu s černým vzorem na srsti, ta slouží k optickému rozostření obrysu těla a lepšímu splynutí s okolím. Tygrův pruhovaný kožich skvěle napodobuje hru světla a stínu v houštinách, čímž se stává pro kořist do poslední chvíle téměř neviditelným. Podobné je to s kožichy jaguárů či levhartů. Ptáte se, proč nemají skvrnitý kožich i lvi? Mláďata mají na své srsti husté skvrnění, dospělí jedinci však skvrny nepotřebují, neboť jejich žlutohnědé zbarvení skvěle splývá se suchou africkou vegetací.
zajíc na trávě
Proč jsou zebry výrazně pruhované?
Na první pohled se nám může pruhovaná srst zeber zdát příliš výrazná, pokud se však na stádo zeber podíváte z větší vzdálenosti, nebude jejich zbarvení již tak nápadné. Dokonce bude v tetelícím se horkém vzduchu Afriky pro dravce tvořit jednu velkou rozplizlou šedou skvrnu. Podobně pruhované nohy má i příbuzná žiraf okapi. Její tmavé zbarvení na těle, na nohách přechází v pruhované. Okapi žijí v šeru pralesa, kde paprsky světla vytváří mihotající se obrazce na tmavém pozadí. Díky zbarvení svých nohou jsou dokonale nenápadné.
Která další zvířata se dokonale maskují?
·         Krajta zelená má vynikající krycí zelené zbarvení, díky němuž je v zeleni listí na Nové Guineji a v Austrálii téměř neviditelná. Naopak krajta tmavá, má kontrastní zbarvení, aby se při plazení pralesem stala pro kořist zcela nepostřehnutelnou.
·         Lelkoun soví, žijící v Austrálii, barvou svého peří napodobuje kůru stromů, a tak když sedí strnule na větvi, je možné ho snadno úplně přehlédnout.
·         U nás je mistrem krytí zajíc polní. V poli se dokážou skvěle maskovat jak mláďata, tak dospělí jedinci.

Zvířecí mistři maskování
Ohodnoťte příspěvek

bebeo.cz

View more posts from this author