Když se sladí v pekáči samé dobroty

Nebojte se vydat se za nákupy na tržiště a pořídit si opravdového kohouta, jehož maso je chuťově a konzistencí úplně někde jinde než běžné kuře ze supermarketu.
Kohoutka rozporcujte na více menších porcí a osolte, ze zbytku skeletu s páteří uvařte vývar, který se bude hodit. V pekáči na tenké vrstvě oleje opečte kousky masa tak, aby měly krásnou zlatou barvu. Maso vyndejte a do pekáče dejte na kostičky nakrájenou slaninu a pokrájenou zeleninu: mrkev, řapíkatý celer, šalotku a česnek. Vše pěkně orestujte a přidejte svazek bylinek, ve kterém by neměli chybět tymián, nať petržele a bobkový list (kerblík, saturejka, zelená nať z mrkve).víno a bílé pečivo na stolePřidejte rajčatový protlak a rozmíchejte ho. Potom vraťte do pekáče maso a vše zalijte kvalitním červeným vínem, aby bylo maso ponořené. Pokud není, přidejte osolený vývar. Úplně nejideálnější by bylo nechat pekáč s masem na chladném místě do druhého dne. Pokud nemáte tolik času, nechte odležet alespoň pár hodin.
Připravený pekáč dáme do trouby na nižší teplotu a necháme minimálně dvě hodiny pozvolna péct. Pokud děláte malou porci, můžete ji nechat táhnout v hrnci na plotně. Po dvou hodinách by maso mělo být měkké. Vyndáme ho a do pekáče přidáme kousky suchého pečiva (bagety), podle chuti osolíme, opepříme, můžeme přidat česnek a rozemletá játra z kohouta, a ještě trochu vína. restaurace ve FranciiVytáhneme z omáčky svazek bylinek.  Na oleji orestujeme pokrájené čerstvé žampiony, dokud nepustí vodu a asi půl hodiny před koncem vaření přidáme spolu s nakládanými cibulkami do omáčky v pekáči. Jako přílohu kohouta na víně WORLD of Wines.cz můžeme podávat čerstvé bílé pečivo, uvařené brambory nebo bramborovou kaši. V odlehčené verzi jako příloha stačí žampiony a cibulky.
K jídlu podáváme stejné kvalitní červené víno, které jsme použili k vaření. Pokud se vše nesní, klidně vydrží pokrm dejte do chladna a zkonzumujte další den. Chutě a vůně se krásně rozvinou.