Jablkovice

Jablka a hrušky patří mezi nejčastěji pěstované ovoce u nás. Při každoroční podzimní sklizni všichni ti, co je nepěstují „na kšeft“ přemýšlí, co udělat s nadzásobou. Záviny, kompoty, mošty, pyré či si je vychutnat jen tak. Velmi oblíbené je toto ovoce také v tekutém stavu.

tři jablka v řadě
Jablkovice patří mezi nejznámější druh alkoholu z tohoto ovoce u nás vyráběný. Opravdu kvalitní destilát si zachová výrazné aroma a jemnou a nasládlou chuť. Protože během procesu kvašení a destilace se ztrácí typická chuť jablek, je možné ji během pití oživit tím, že se do panáka kápne šťáva z jablečného kompotu a je možné také kousek tohoto ovoce do panáka vložit. Doporučuje se konzumovat jemně vychlazená. Z Francie pochází pálenka pod názvem calvados. Ta vzniká většinou dvoustupňovou destilací zkvašeného jablečného moštu a následným zráním v dubových sudech po dobu dvou let. To je také hlavní rozdíl od naší klasické pálenky. Ta se vyrábí zkvašením jablek a následnou destilací.
Dalším alkoholickým nápojem, kterého může být jablko součástí, je například vodka. Může jít o silně nebo naopak slabě alkoholický nápoj. Tento likér vyniká sladkokyselou chutí čerstvých zelených jablek. Pokud obsahuje menší procento alkoholu je oblíbený mezi ženami.

jablečný mošt
Dalším možností je jablka připravit jako cidery. Cider je jablečný kvašený nápoj, který získává na oblibě především v letních měsících. Dnes se ale tento nápoj doporučuje pít také v ohřátém stavu, což slouží k propagaci tohoto nápoje také v zimě. Jedná se o nízkoalkoholický nápoj, který může nahradit u nás tolik oblíbené pivo. Cider v suché verzi se vyznačuje intenzivní chutí po jablkách a lehce kyselými tóny. V kombinaci s hruškami pak vzniká estonský cider přírodní a velmi osvěžující chuti.
Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv nápoj z tohoto u nás tak oblíbeného ovoce, nezapomeňte si jej pořádně vychutnat.